Λυσιστράτη: με την εικαστική γλώσσα του Μιχαήλ Μαρμαρινού.


Της Βασιλικής Σπύρου.

   (...) Πιότερο από το κρασί και τον έρωτα, πιο ύπουλα κι από την ιδέα, η τέχνη μπορεί να μαυλίσει τον άνθρωπο και να τον κάμει να ξεχάσει. Μετατοπίζει το χρέος, μάχεται να μετατρέψει το εφήμερο σ' αιώνιο και να μετουσιώσει σε ομορφιά τον πόνο του ανθρώπου.      
Καζαντζάκης Ν.: Αναφορά στον Γρέκο. σελ. 386


Αυτή τη φράση του συγγραφέα έλαβα σε μήνυμα από έναν αγαπημένο φίλο δάσκαλο, σε μια από τις καθιερωμένες μας επικοινωνίες.
Με ρώτησε ύστερα ο ίδιος, «τι έχεις να αντιπροτείνεις ως εικαστικός;»


Την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας για την παράσταση της Λυσιστράτης από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και έχοντας ήδη προμηθευτεί την είσοδό μου για αυτή στην Επίδαυρο στις αρχές του Αυγούστου, παραβρέθηκα στο μικρό δρώμενο που παραθέσανε οι ηθοποιοί της στο κέντρο της Αθήνας, στο σημείο του μετρό Συντάγματος.
Ο σημαντικός, ευφυής, της μεγαλειώδους ρηξικέλευθης γλώσσας σκηνοθέτης, συντονιστής στο υπέρμετρο πεδίο της πολυσύχναστης καθημερινότητας της αφετηρίας και τους τέρματος των πολιτών της Αθήνας έθεσε τα όρια για ένα μικρό κομμάτι της παράστασης Λυσιστράτη που πρόκειται να ξεκινήσει την περιοδεία της. 
Εκεί, μπροστά στη θέαση του Κινησία από τον Αιμίλιο Χειλάκη και των γυναικών που αέρινα και θηλυκά προμηνύανε την πιο ανατρεπτική τους επανάσταση κάτω από τη ελκυστική φωνή της Σειρήνας Ακρόπολης το θέατρο γυμνό μπροστά μας ως Τέχνη, η τέχνη που δεν σου επιτρέπει να την προσπεράσεις γιατί αυτή Είσαι.


Ο Αριστοφάνης, ο ποιητής της περιπαιχτικής μας λυρικής οντότητας μεταφρασμένος από τον Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθετημένος από τον αστείρευτο Μιχαήλ Μαρμαρινό της γοητευτικής εικαστικότητας αποδοσμένος από τους Λένα Κιτσοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, Γιάννη Βογιατζή, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργο Μπινιάρη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρη Τσιτσάκη, Αιμίλιο Χειλάκη περιοδεύει.

(…)Με ρώτησε ύστερα ο ίδιος «τι έχεις να αντιπροτείνεις ως εικαστικός;»
Και απάντησα «Τίποτα. Ως εικαστικός «βλέπω» και «βλέπω» κι ως άνθρωπος».

Οι φωτογραφίες (©Βασιλική Σπύρου) είναι αποσπασματικές απεικονίσεις από το δρώμενο της παράστασης Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, την ημέρα Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, στο Σταθμό του μετρό Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας.

Εθνικό Θέατρο-Μιχαήλ Μαρμαρινός / Λυσιστράτη, του Αριστοφάνη
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός                
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής                                   
Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη                                
Φωτισμοί: Thomas Walgrave
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Έφη Θεοδώρου     
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου     
Διανομή (με αλφαβητική σειρά) Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης.
Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου


5-6 Αυγούστου 2016-07-30 Θέατρο Επιδαύρου
περιοδείας συνέχεια: http://www.n-t.gr/el/events/lisistratimarmarinos/






  




           





      







Σχόλια