στο θεατρικό καλοκαίρι του «Βαφείον» οι ρώσοι συγγραφείς γράφουν ημερολόγια και τιμωρούν!






στο θεατρικό καλοκαίρι του «Βαφείον» οι ρώσοι συγγραφείς γράφουν ημερολόγια και τιμωρούν!

    Τον Ιούλιο, υποδέχεται το φεστιβάλ Περιπλάνηση, κοινός τόπος, θεσμός στο θέατρο «Βαφείον», με επιτυχημένες παραστάσεις σημαντικών σκηνοθετών, ερευνητικά, σημαντικών έργων και ποικιλία ηθοποιών που καθηλώνει.

«Το έγκλημα & τιμωρία» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου 2016 ξεκίνησε τον δυναμικό δρόμο της ρώσικης λογοτεχνίας, που κυριαρχεί στο φετινό φεστιβάλ. Με τους "Ετερόκλητους", έναν πολυπληθή θίασο που σημάδεψε τις εντυπώσεις,  η σκηνοθέτις Άννα Ετιαρίδου επιμελήθηκε το λόγο του Ντοστογιέφσκυ με αιχμηρή γλώσσα απέναντι στο κοινό της, εστίασε στην κριτική μιας επίκαιρης μήτρας και κέντρισε την αυτογνωσία πάνω σε εκλεκτή σκηνική δομή και μουσική επένδυση, με  την ενδυματολογική συγκατάθεση της Σταυρούλας Σπύρου σε ύφος κουστουμιών πιστών αντιγράφων του 19ου αιώνα στη Ρωσία και το χειρισμό της  κονσόλας απο τη Ράνια Κονδύλη. Οι ομάδα των "Ετερόκλητων" και η σκηνοθέτις τους, στέφθηκαν από την πρεμιέρα τους έως τη λήξη των παραστάσεων με την επιτυχία του πήχη που ξεπερνά τις προσδοκίες.


Οι θεατρικές ημέρες δίνουν τη συνέχεια στις «Θυγατέρες»
σε παράσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Η χρησιμότητα ενός απατεώνα που μέχρι την τελευταία στιγμή ερεθίζει τα συναισθήματα εξελίσσει μια πλοκή αμέτρητων γεγονότων , πλάθει και εξιχνιάζει τις λεπτομέρειες χαρακτήρων, παίζει και περιπαίζει. 
Το «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι είναι μια τολμηρή, καίριας σημασίας θεατρική παράσταση. Η ευρηματική σάτιρα του ιδιαιτέρου ρώσου συγγραφέα του 19ου αιώνα εκτυλίσσεται στο Θέατρο Βαφείο Λάκης Καραλής, σε σκηνοθεσία του Κώστα Δελακούρα, ένας σκηνοθέτης που αφήνει σημάδι ισχυρής εργασίας στο κοινό του.


Οι «θυγατέρες» αποτελούν μια σπάνιας σύστασης θεατρική ομάδα στη συγκεκριμένη διανομή προσώπων. Γυναίκες που υποδύονται άνδρες με αληθινή αρρενωπότητα και τάλαντα υποκριτικής, γυναίκες που υποδύονται γυναίκες με την απολυτότητα της φύσης τους, διαπλέκονται στις σελίδες ενός ημερολογίου και εισχωρούν σε μια υπόθεση ακραίας απάτης και αυταπάτης!
Μια αριστουργηματική σατιρική παράσταση με πολυχρωμία απαστράπτουσας ενδυματολογικής στάθμης από την σχεδιάστρια ρούχων και δημιουργό Σταυρούλα Σπύρου, που ακουμπά τη ρωσική πολυπλευρικότητα της εποχής.
Με εκλεπτυσμένο ύφος της γνώριμης δωρικής σκηνοθετικής αρτιότητας και μουσικής επένδυσης από τον ευφυή Κώστα Δελακούρα, που ελέγχει τη σκηνή με ένα χορευτικό παραπέτασμα εναλλαγών  τόσο σύγχρονο και με ογκώδη μελετημένη σκηνική ευστάθεια.
Οι παραστάσεις του «Ημερολογίου ενός απατεώνα» συνεχίζονται καθημερινά, μέσα στην ιουλιανή Αθήνα, έως τις 13, στο θέατρο του Βοτανικού «Βαφείον-Λάκης Καραλής», που μόλις ο ήλιος δύει στο βάθος της οδού Αγίου Όρους και οι γραμμές των τρένων ησυχάζουν στην κορυφή της,  η τέχνη του θεάτρου ζωηρεύει.

Ημερομηνίες Παραστάσεων:
9 Ιουλίου 2016, ώρα 21:00
10 Ιουλίου 2016, ώρα 19:30
11 Ιουλίου 2016, ώρα 20:30
12 Ιουλίου 2016, ώρα 20:30
13 Ιουλίου 2016, ώρα 20:30

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης: Ηλέκτρα Χαλκιαδάκη, Ειρήνη Μπουτσικάκη, Χαρά Καραβασιλείου, Μαρία Τσολιά, Χαρά Σίμου Ντόρν, Ιουλία Σταμούλη, Έρη Μανουρά, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Φιλιππίδου, Γιώτα Καραβίτη, Ελένη Σακαρίκου

Κοστούμια: Σταυρούλα Σπύρου

Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Δελακούρας

Θέατρο Βαφείον-Λάκης Καραλής
Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Αθήνα
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2107019616



Βασιλική Σπύρου
(εικαστικός & performance artist)




Σχόλια