Zaria Forman: η ζωγραφική για το περιβάλλον.


Deception Island, Antartica, 2015.
Soft Pastel on paper.

     Η τέχνη της Zaria  Forman σε ξεγελάει. Βλέποντας έργα της, είσαι σίγουρος πως είναι φωτογραφίες. Κι όμως, όχι. Είναι ζωγραφική με παστέλ και εργαλείο τα δάχτυλα της καλλιτέχνιδας. H Forman ταξίδεψε ως παιδί με την οικογένεια της σε απομακρυσμένα μέρη και τοπία του κόσμου, αντικείμενο δουλείας της φωτογράφου μητέρας της, γεγονός που την καθόρισε στο κατοπινό της έργο. Σπούδασε σε διεθνή κέντρα τέχνης, στη Φλωρεντία, την Ιταλία και πήρε το πτυχίο της από το Στούντιο Τεχνών του Skidmore College της Νέας Υόρκης. 

Waipi'o Valley, Hawaii, 2015.

H Forman έχει ζωγραφίσει ρεαλιστικά, με την αισθητική της φωτογραφίας, περιβάλλοντα τόπων όπως: Ανταρκτική, Χαβάη, Μαλβίδες, Γροιλανδία, Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, κ.α.Το καλοκαίρι του 2012 η Forman ηγήθηκε της αποστολής Chasing the light με στόχο το ταξίδι μέχρι τις βορειοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας για την μελέτη και τεκμηρίωση του ταχέως μεταβαλλόμενου αρκτικού τοπίου, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκανε το 1869 ο Αμερικανός ζωγράφος William Bradford.


Morning on the Arctic Ice Fields, 1880, William Bradford.
Με τη δουλειά της η Forman επιχειρεί να αποτυπώνει και να εκθέτει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Γι'αυτό το σκοπό έχει ταξιδέψει στις Μαλδίβες, τη χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο, κάτι που την καθιστά περισσότερο ευάλωτη στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης.


Maldives, no.7, 2014.





Greenland no. 69.2012.

Το έργο της Forman δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιβαλλοντική μελέτη. Το 2012 δημιούργησε 10 έργα ζωγραφικής με παστέλ και κάρβουνο για τα σκηνικά της παράστασης μπαλέτου Giselle του χορογράφου Pontus Lidberg στη Σουηδία.  Επίσης, πρόσφατα, συμμετείχε στη Dismaland του Banksy και έργα της έχουν αξιοποιηθεί στα σκηνικά της σειράς House of Cards.


Περισσότερα για την Zaria Forman ΕΔΩ
Συζητώντας με τη Zaria ΕΔΩ


Ten Years Later, Giselle, 2012.
Soft Pastel and Charcoal on paper.
Svalbard #33, 2008.


Greenland no.8, 2006.



Σχόλια