Το κέντημα μετά την παράδοση.



     Η Michelle Kingdom χρησιμοποιεί βελόνα και κλωστή για τη δημιουργία των περίτεχνων εντυπωσιακών έργων της. Η καλλιτέχνις, με σπουδές στις Καλές Τέχνες και το σχέδιο μόδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αξιοποιεί ένα κατεξοχήν μέσο πολιτισμικής έκφρασης της παράδοσης ως εργαλείο για τη δημιουργία έργων με σύγχρονη αισθητική. Κάθε έργο κέντημα αφηγείται μια μικρή ιστορία που θα μπορούσε να είναι μια στιγμή στη διάρκεια του χρόνου, μια σκέψη, ένα συναίσθημα, η αντίληψη του εξωτερικού κόσμου από τα πρόσωπα της αναπαράστασης,


Η ίδια η δημιουργός μεταφράζει τη διαλεκτική των έργων της ως μια διερεύνηση των "ψυχολογικών τοπίων" που φωτίζει τις σκέψεις που παραμένουν ανείπωτες. Φτιάχνει με την κλωστή μικρόκοσμους για να μπορέσει να συλλάβει τις "άπιαστες επίμονες εσωτερικές φωνές". Ερεθίσματα για τη δουλειά της μπορεί να αποτελέσουν "λογοτεχνικά αποσπάσματα, μνήμες, προσωπικές μυθολογίες και ιστορικές αναφορές για την τέχνη". Αυτά τα ερεθίσματα μαζί ενεργοποιούν τη διερεύνηση "της οικογένειας, των σχέσεων και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας". 



                   

Η Kingdom επισημαίνει πως την ίδια στιγμή που τα εργόχειρα κεντήματα είναι συνυφασμένα με την λάμψη και την καταγωγή της πολιτισμικής κληρονομιάς και της αφήγησης της παράδοσης, η ίδια χρησιμοποιεί την κλωστή ως εργαλείο σχεδίασης "προκειμένου να τιμήσει και ταυτόχρονα να υπονομεύσει αυτή την παράδοση. Η ομορφιά παραλληλίζει τη μελαγχολία, όπως οι συμβατικές βελονιές συναινούν στο εύθραυστο και το εκφραστικό".



Περισσότερα για το έργο της Michelle Kingdom ΕΔΩ 



      




































































































Σχόλια