Αόρατος Επισκέπτης

 Contratiempo (2016).
   

          Με ένα απολαυστικό θρίλερ από την Ισπανία που κατορθώνει να διατηρήσει το μυστήριο και τις εκπλήξεις μέχρι τέλους επιστρέφει ο σκηνοθέτης - μάστορας στο είδος - Oriol Paulo πέντε χρόνια μετά το δυνατό El Cuerpo (2012). Οι διαδοχικές ανατροπές και οι αναδρομές στο παρελθόν που αναιρούνται σταδιακά η μια απο την άλλη, ακολουθώντας τις προθέσεις και τον λόγο των αφηγητών, σε συνδυασμό με το τέμπο της σκηνοθεσίας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Σε αυτό συμβάλλει το σενάριο, το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο Paulo, και παρόλο που παρουσιάζει ορισμένες αστοχίες και υπερβολές σε βάζει γρήγορα στο "ψητό", χωρίς όμως να αποκαλύπτει όλα τα χαρτιά του.
Ένας ανερχόμενος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο Andrian Doria βρίσκεται τραυματισμένος σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου ενω η ερωμένη του, η φωτογράφος Laura Vidal, κείτεται νεκρή στο μπάνιο. Ο Doria κατηγορείται για τον φόνο, και, δηλώνοντας αθώος, ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας στην δικηγόρο Virginia Goodman.
Σταδιακά, αποκαλύπτεται πως πυρήνας της υπόθεσης του νεαρού άντρα είναι το ατύχημα που προκάλεσε ο ίδιος με την ερωμένη του κατά την επιστροφή τους από ένα "παράνομο" σαββατοκύριακο. Το ένα λάθος θα φέρει το άλλο για το ζευγάρι, καθώς μπλέκει για τα καλά σε έναν κυκεώνα συμπτώσεων και σφαλμάτων που περικυκλώνουν και τους δυο ασφυκτικά. Τα flashbacks που στοιχειοθετούν την ιστορία βρίθουν από μπλόφες και ψέματα συμπληρώνοντας ένα παζλ κινήτρων και στρατηγικής. Κι εκεί είναι που οι μεταμορφωμένες λέξεις συναντούν τις μεταμορφωμένες εικόνες.
Ο τρίτος λόγος που αξίζει να δει κανείς αυτήν την ταινία είναι σίγουρα το δυνατό ερμηνευτικό κουαρτέτο των πρωταγωνιστών, αρχικά, με την έξοχη, και, κατά έναν τρόπο αλμοδοβαρική στην παρουσία και το βλέμμα της, Ana Wagener στο ρόλο της δικηγόρου Goodman, και τον εσωτερικό Jose Coronado στον ρόλο του Tomas Garrido. Ο Coronado δημιουργεί σωματικά για τον ήρωα του μια σπαρακτική φιγούρα που κουβαλάει οδύνη και αναμονή. Ο Mario Casas πείθει ως Andrian Doria με την συγκρατημένη ερμηνεία του χωρίς να μας προδίδει ούτε μια παραδοχή για την αλήθεια. Μαζί του, η Barbara Lennie, στο ρόλο της Laura, ισορροπεί με γοητεία στις διαφορετικές εκδοχές του ρόλου της.


* Το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Φιλμ Νουάρ τον Ιούλιο του 2017.



Σχόλια