Ο μέσα μας εαυτός πιο όμορφος από ποτέ.



Τα μυαλά που κουβαλάς - Inside Out (2015)
Σκηνοθεσία: Ρόνι Ντελ Κάρμεν  & Πίτερ Ντόκτερ
Σενάριο: Πίτερ Ντόκτερ, Τζος Κούλεϊ, Μεγκ ΛεΦόβ 
Μουσική:Michael Giacchino

ΗΠΑ
Αnimation
Pixar
95'



 

    Όταν η οικογένεια της έφηβης Ράιλι αποφασίζει να μετακομίσει από τη Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο όλα αλλάζουν και όλα ανατρέπονται. Τα συναισθήματα του νεαρού κοριτσιού δίνουν "μάχη" για να να προσαρμοστεί στο καινούριο και διαφορετικό περιβάλλον. Οι δημιουργοί της ταινίας βουτούν στον μέσα εαυτό της Ράιλι προσωποποιώντας αυτά τα συναισθήματα στο περιβάλλον που ονομάζουμε εσωτερικό κόσμο, συναισθήματα, αντίληψη, συνείδηση και υποσυνείδητο.

                                   JOY                                                                                 SADNESS

Η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία της Ράιλι  είναι τα πέντε πρόσωπα της ιστορίας μέσα από τα οποία παρακολουθούμε τις εσωτερικές αντιδράσεις και  συναισθηματικές διακυμάνσεις του κοριτσιού. Από το Κέντρο Ελέγχου των βασικών συναισθημάτων στο μυαλό της Ράιλι οι πέντε ισορροπούν, προλαμβάνουν και αποκαθιστούν τις δυνάμεις στο πεδίο της συναισθηματικής της αντίληψης. Επιπλέον φροντίζουν όλα να λειτουργούν σωστά στα νησιά της προσωπικότητάς της, στους τόπους των σημαντικών σχέσεων και πραγμάτων στη ζωή της.  
                   

                  ANGER                                                 FEAR                                                DISGUST



Το καινούργιο σπίτι, το νέο σχολείο, η νοσταλγία των φίλων και των συνηθειών που άφησε πίσω - όπως το αγαπημένο της χόκεϊ - σιγά σιγά επηρεάζουν τη Ράιλι χωρίς να μπορεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και τον τρόπο που αισθάνεται και αντιδρά σε σχέση με αυτά. Τότε είναι που ξεκινά η περιπέτεια για τα πέντε συναισθήματα που πασχίζουν να της δείξουν το δρόμο μέσα από μια αδιάκοπη ακροβασία στην επικράτηση και την υποχώρηση.



Στην προσπάθεια να διαχειριστούν την κατάσταση, η Χαρά μαζί με τη Λύπη χάνονται μακρυά από τον γνώριμο τους τόπο, στα βάθη της σκέψης της Ράιλι. Θα συναντήσουν τον φανταστικό παιδικό φίλο της Ράιλι τον Μπινγκ Μπόνγκ και θα πάρουν μια γεύση από την παραγωγή των ονείρων της σε μια περιπέτεια γεμάτη δράση και κωμικές σκηνές, συγκίνηση και φιλοσοφικές αναζητήσεις για τις σχέσεις, τη μνήμη και την ενηλικίωση. Έτσι, θα διαπιστώσουν πως η λύση έρχεται από εκεί που δεν την περιμένεις - μετά τη βροχή βγαίνει ο ήλιος - και πως η σιωπή δεν είναι χρυσός. Για να προχωρήσεις πρέπει πρώτα να μιλήσεις, να ανοιχτείς. 


Η αρχιτεκτονική σχεδίαση του νοητικού κόσμου της Ράιλι από τους σκηνοθέτες Κάρμεν και Ντόκτερ είναι εντυπωσιακή στην υλοποίηση της με τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης και αντίληψης, τον κεντρικό τόπο των συναισθημάτων, τα νησιά, την αποθήκευση των αναμνήσεων και τη συσσώρευση των ξεχασμένων στα βάθη ενός σκοτεινού τόπου. Κυρίως όμως βοηθά στη σύνδεσή των περιοχών αυτών- ως οπτικών διακριτών τόπων -με την καθημερινή μας ζωή και σκέψη, τις κοινωνικές μας σχέσεις και τον χρόνο, παράμετροι που επηρεάζουν  καθοριστικά τον "μέσα μας εαυτό".

Το Inside Out είναι μια υπέροχη ταινία με εξαιρετικό σενάριο, ουσιώδη νοήματα για τη ζωή και τις αλλαγές της, δοσμένη με χιούμορ, φαντασία και ευαισθησία. Χωρίς υπερβολή, ένα έργο τέχνης για μικρούς και μεγάλους.



Δες ΕΔΩ τα βραβεία που απέσπασε η ταινία.




Και κάτι από μουσική
Overcoming Sadness



Και λίγο ακόμα 
Memory Lanes

Σχόλια